Handig in Hazenkamp

Zo lang mogelijk thuis blijven wonen als senior. Het is de wens van de meeste mensen en een streven van de overheid. Veilig, comfortabel, met oude contacten en zo zelfstandig mogelijk.
Geheugenproblemen en beginnende dementie kunnen dit gaan beperken. Gelukkig zijn er tal van hulpmiddelen om de gevolgen deels op te vangen.

Een werkgroep van de Stichting Glazenkamp is in februari 2019 een project gestart met als doel: uitproberen welke technische hulpmiddelen mogelijk geschikt zijn om aan te bieden aan mensen in de wijk die last hebben van toenemende vergeetachtigheid en/of een verminderd oriëntatievermogen. Hiervoor heeft de Stichting Glazenkamp hulpmiddelen aangeschaft die, na een instructie tijdelijk kunnen worden uitgeleend om te ervaren of het aan de hulpvraag beantwoordt. Hierna kan worden besloten of het betreffende hulpmiddel voldoende ondersteuning geeft om het zelf aan te schaffen.

Later zou mogelijk een blijvende voorziening worden opgezet, bijvoorbeeld een uitleencentrum in de wijk. De gemeente ondersteunt het project, zorgverleners en welzijnswerkers uit de wijk zijn geïnformeerd en kunnen u doorverwijzen als u in aanmerking wilt komen.

Hieronder staat een overzicht van de hulpmiddelen die voor dit project zijn aangeschaft, met een link naar de website van de producent.

Iets voor u?

Woont u in deze wijk en wilt u meedoen met "Handig in Hazenkamp"?
Of wilt u meer informatie?
Stuur een e-mail naar info@glazenkamp.nl of bel met 024-8900067 en spreek uw bericht in.
Wij nemen daarna contact met u op.


Welke hulpmiddelen kunt u uitproberen?

Voor Handig in Hazenkamp zijn momenteel twaalf hulpmiddelen geselecteerd om uit te proberen. Door op de naam te klikken, komt u op de website van de producent.

 • Doro Secure 347 huistelefoon met 4 fototoetsen
  Vaste seniorentelefoon met grote bedieningstoetsen. Bijzonder nuttig voor mensen met beperkte vingermotoriek of geheugenbeperkingen. Ook geschikt voor mensen met gehoorproblemen en slechthorenden.
 • Wuzzi Alert Pebbles mobiel alarm
  Werkt binnen en buiten. Met één druk op de knop contact met een familielid of bekende. Voorzien van GPS-zender, die de locatie aangeeft waar iemand is. Uitgevoerd als hanger.
 • Wuzzi Alert Alarm Horloge
  Hetzelfde als de Pebbles, maar nu in de vorm van een horloge.
 • Zorgriem GPS-tracker
  Klein apparaat, te bevestigen aan een riem of ander contactpunt. Voorzien van een GPS-zender die aan de drager zelf en een familielid of bekende laat zien waar hij is.
 • DayClock Plus 10
  Staande klok in de vorm van een tablet. Dag, datum en dagdeel staan voluit en groot aangegeven. Met agendafunctie: berichtjes + foto worden weergegeven op het scherm en eventueel ook uitgesproken.
 • Datumklok
  Nederlandstalige volautomatische klok met tijd, dag en datum overzichtelijk naast elkaar. Vanaf enige afstand zeer goed afleesbaar.
 • Bewegingssensor - Herinnerhulp met zelf ingesproken boodschap
  Laat een vooraf ingesproken boodschap horen als iemand door het detectieveld van de sensor loopt. Bijvoorbeeld een herinnering bij de buitendeur om sleutels mee te nemen.
 • Sprekend horloge
  Nederlandstalig horloge, spreekt tijd, dag en datum uit. Verbonden met atoomklok, geeft dus altijd de exacte tijd aan.
 • FC-38 dwaaldetectie voorkomt nachtelijk dwalen
  De FC-38 alarmklok met dwaaldetectie zorgt ervoor dat nachtelijk dwalen snel en doeltreffend wordt opgemerkt. Dat vergroot het gevoel van veiligheid, rust en vertrouwen voor zowel verzorgde als verzorgende, binnen de vrijheid en zelfstandigheid van uw eigen woonomgeving.
 • Fysic FM-50 mobiele telefoon
  De Fysic FM-50 is een eenvoudige senioren mobiele telefoon met GPS en fototoetsen. Het toestel bevat een SOS Noodknop (stuurt SOS bericht met locatie), 4 grote fototoetsen, grote cijfers en letters.
 • Fysic FC-REMOTE universele afstandsbediening
  De Fysic FC-REMOTE is een eenvoudige universele afstandsbediening met grote toetsen. De werking hiervan is heel gemakkelijk. U koppelt de functies van de TV en TV-ontvanger per functie met de universele afstandsbediening. Vanaf dit moment kunt u de afstandsbediening al gebruiken voor beide apparaten.

NB Heeft u zelf suggesties voor hulpmiddelen? Laat het ons weten!

We hebben een aantal eenvoudige spelregels opgesteld:
 1. Dit project heeft als doel om hulpmiddelen uit te proberen waarmee u langer thuis kunt blijven wonen.
 2. U krijgt, na bemiddeling door een vrijwilliger, een hulpmiddel twee maanden in bruikleen.
 3. U krijgt maximaal één hulpmiddel per persoon.
 4. Langer uitproberen kan in speciale situaties, alleen in overleg met een vrijwilliger.
 5. Als u het hulpmiddel zelf wilt aanschaffen, kunnen wij u helpen.
 6. Voor vragen neemt u contact op met een vrijwilliger of via info@glazenkamp.nl.
 7. Voor meer informatie bent u ook welkom op het Glazenkamphonk, elke 1e zaterdag van de maand van 11.00 tot 13.00 uur, Basisschool NSV2, Lamastraat 67.
 8. Handig in Hazenkamp is een vrijwilligersinitiatief, voor en door de wijkbewoners. Wij kunnen geen enkele aansprakelijkheid aanvaarden voor het gebruik van de hulpmiddelen.
 9. U tekent voor ontvangst van het hulpmiddel. Bij ontvangst maken we een afspraak over het retourneren.

Over Handig in Hazenkamp

Handig in Hazenkamp wordt georganiseerd door Stichting Glazenkamp. De Werkgroep Nieuwe Toepassingen richt zich op het verkennen en initiëren van nieuwe toepassingen op het Glazenkamp glasvezelnetwerk, bijvoorbeeld om de veiligheid in de wijk te vergroten, mensen met elkaar in contact te brengen of langer veilig thuis te laten wonen.
Het project liep in eerste instantie van februari tot en met augustus 2019 maar is inmiddels verlengd. Wie wil deelnemen, kan zich aanmelden via Glazenkamp info@glazenkamp.nl. (zie boven).
Stichting Glazenkamp en haar vrijwilligers worden ondersteund door:

HAN Lectoraat Innovatie in de Care
adviseert

Gemeente Nijmegen
ondersteunt het project financieel

Stichting RCOAK
ondersteunt het project financieel.


De op deze website getoonde informatie wordt door de Stichting Glazenkamp met zorg samengesteld, maar voor de juistheid en volledigheid daarvan kan niet worden ingestaan. Aan de inhoud van deze pagina's kunnen geen rechten worden ontleend. Glazenkamp is niet verantwoordelijk voor de diensten die door providers worden aangeboden.