Handig in Hazenkamp

Zo lang mogelijk thuis blijven wonen als senior. Het is de wens van de meeste mensen en een streven van de overheid. Veilig, comfortabel, met oude contacten en zo zelfstandig mogelijk.
Geheugenproblemen en beginnende dementie kunnen dit gaan beperken. Gelukkig zijn er tal van hulpmiddelen om de gevolgen gedeeltelijk op te vangen. De Werkgroep Nieuwe Toepassingen van Glazenkamp heeft daarom het project "Handig in Hazenkamp" opgezet. Kerndoel: uitproberen welke technische hulpmiddelen mogelijk geschikt zijn om aan te bieden aan mensen in de wijk die last hebben van toenemende vergeetachtigheid en/of een verminderd oriëntatievermogen. Ondersteund door getrainde vrijwilligers kunnen zij in het project ervaring opdoen. Eerst in een pilot met door Glazenkamp aangeschafte en uitgeleende apparatuur en/of een door Glazenkamp betaald abonnement op een dienst. Later mogelijk via een blijvende voorziening, bijvoorbeeld een uitleencentrum in de wijk. De gemeente ondersteunt het project, zorgverleners en welzijnswerkers uit de wijk zijn geïnformeerd en kunnen u doorverwijzen als u in aanmerking komt.

Hieronder staat een overzicht van de hulpmiddelen die voor het project zijn aangeschaft, met een link naar de website van de producent.

Iets voor u?

Woont u in deze wijk en wilt u meedoen met "Handig in Hazenkamp"?
Of wilt u meer informatie?
Stuur een e-mail naar info@glazenkamp.nl of bel met 024-8900067 en spreek uw bericht in.
Wij nemen daarna contact met u op.

U bent ook altijd welkom op het Glazenkamp Honk, Basisschool NSV2, Lamastraat 67.

Welke hulpmiddelen kunt u uitproberen?

Voor Handig in Hazenkamp zijn momenteel twaalf hulpmiddelen geselecteerd om uit te proberen. Door op de naam te klikken, komt u op de website van de producent.

 • Doro mobiele telefoon 5800
  Eenvoudige telefoon met vier geprogrammeerde nummers en noodknop.
 • Doro smartphone 8031
  Speciale smartphone voor senioren. Het toestel heeft grote bedieningstoetsen en extra gebruiksvriendelijke software
 • Doro Secure 347 huistelefoon met 4 fototoetsen
  Vaste seniorentelefoon met grote bedieningstoetsen. Bijzonder nuttig voor mensen met beperkte vingermotoriek of geheugenbeperkingen. Ook geschikt voor mensen met gehoorproblemen en slechthorenden.
 • Lamp met bewegingssensor
  Verlicht de looproute zodra iemand uit bed stapt. Veilig, gemakkelijk en comfortabel.
 • Wuzzi Alert Pebbles mobiel alarm
  Werkt binnen en buiten. Met één druk op de knop contact met een familielid of bekende. Voorzien van GPS-zender, die de locatie aangeeft waar iemand is. Uitgevoerd als hanger.
 • Wuzzi Alert Alarm Horloge
  Hetzelfde als de Pebbles, maar nu in de vorm van een horloge.
 • Zorgriem GPS-tracker
  Klein apparaat, te bevestigen aan een riem of ander contactpunt. Voorzien van een GPS-zender die aan de drager zelf en een familielid of bekende laat zien waar hij is.
 • DayClock Plus 10
  Staande klok in de vorm van een tablet. Dag, datum en dagdeel staan voluit en groot aangegeven. Met agendafunctie: berichtjes + foto worden weergegeven op het scherm en eventueel ook uitgesproken.
 • Datumklok
  Nederlandstalige volautomatische klok met tijd, dag en datum overzichtelijk naast elkaar. Vanaf enige afstand zeer goed afleesbaar.
 • Bewegingssensor - Herinnerhulp met zelf ingesproken boodschap
  Laat een vooraf ingesproken boodschap horen als iemand door het detectieveld van de sensor loopt. Bijvoorbeeld een herinnering bij de buitendeur om sleutels mee te nemen.
 • Sprekend horloge
  Nederlandstalig horloge, spreekt tijd, dag en datum uit. Verbonden met atoomklok, geeft dus altijd de exacte tijd aan.
 • Compaan ouderentablet
  Eenvoudige overzichtelijke tablet voor mensen die een gewone tablet te complex vinden. Geen ervaring met computers nodig.
 • EZVIZ-deurcamera met wifi
  Digitale deurcamera, laat zien wie er aanbelt en maakt contact met de bezoeker mogelijk zonder openen van de deur. Werkt in combinatie met een app op een smartphone.

NB Heeft u zelf suggesties voor hulpmiddelen? Laat het ons weten!

We hebben een aantal eenvoudige spelregels opgesteld:
 1. Dit project heeft als doel om hulpmiddelen uit te proberen waarmee u langer thuis kunt blijven wonen.
 2. U krijgt, na bemiddeling door een vrijwilliger, een hulpmiddel twee maanden in bruikleen.
 3. U krijgt maximaal één hulpmiddel per persoon.
 4. Langer uitproberen kan in speciale situaties, alleen in overleg met een vrijwilliger.
 5. Als u het hulpmiddel zelf wilt aanschaffen, kunnen wij u helpen.
 6. Voor vragen neemt u contact op met een vrijwilliger of via info@glazenkamp.nl.
 7. Voor meer informatie bent u ook welkom op het Glazenkamphonk, elke zaterdag van 11.00 tot 13.00 uur, Basisschool NSV2, Lamastraat 67.
 8. Handig in Hazenkamp is een vrijwilligersinitiatief, voor en door de wijkbewoners. Wij kunnen geen enkele aansprakelijkheid aanvaarden voor het gebruik van de hulpmiddelen.
 9. U tekent voor ontvangst van het hulpmiddel. Bij ontvangst maken we een afspraak over het retourneren.

Over Handig in Hazenkamp

Handig in Hazenkamp is georganiseerd door Stichting Glazenkamp. De Werkgroep Nieuwe Toepassingen richt zich op het verkennen en initiëren van nieuwe toepassingen op het Glazenkamp glasvezelnetwerk, bijvoorbeeld om de veiligheid in de wijk te vergroten, mensen met elkaar in contact te brengen of langer veilig thuis te laten wonen.
Het project liep van februari tot en met augustus 2019 maar is inmiddels verlengd. Wie wil deelnemen, kan zich aanmelden via Glazenkamp (zie boven). Studenten van de HAN doen onderzoek naar de gebruikerservaringen. Na augustus evalueren we het project en bekijken we de mogelijkheden voor een vervolg. Stichting Glazenkamp en haar vrijwilligers worden geholpen door:

HAN Lectoraat Innovatie in de Care
evalueert de pilot en adviseert over een mogelijk vervolg.

Dementienet Nijmegen Hazenkamp
(samenwerkingsverband van o.a. Radboud UMC, thuiszorgorganisaties en gezondheidscentrum) is geïnformeerd en ondersteunt het project, onder meer door wijkbewoners die in aanmerking komen toe te leiden.

Gemeente Nijmegen
ondersteunt het project en legt verbindingen.

Stichting RCOAK
ondersteunt het project financieel.

K&E Advies
heeft ervaring met vergelijkbare projecten en levert op professionele basis adviezen, verzorgt bijeenkomsten en vrijwilligerstrainingen en onderhoudt contacten met organisaties.


De op deze website getoonde informatie wordt door de Stichting Glazenkamp met zorg samengesteld, maar voor de juistheid en volledigheid daarvan kan niet worden ingestaan. Aan de inhoud van deze pagina's kunnen geen rechten worden ontleend. Glazenkamp is niet verantwoordelijk voor de diensten die door providers worden aangeboden.